Bir iş değerleme sistemi kurulmasına karar verildiğinde, hangi sisteme karar verildiğine bakılmaksızın, teknik yönlerin yanı sıra insani yönlerin de dikkate alınmasını sağlamak için azami özen gösterilmelidir. Beyaz yaka veya Mavi yaka fark etmeksizin sistem kurulması ve şirkette tüm işleri kapsayıcı olmasına dikkat edilmelidir.
Bir iş değerleme sisteminin verimli bir şekilde çalışabilmesi için, iş değerlemeyle ilgilenen herkesin mevcut farklı sistemlerin tekniklerini ve sonuçlarını tam olarak bilmesi gerekir – Aksi takdirde, başarı şansı şüphelidir.
Aşağıdaki önlemler alınabilir:
(1) Bir grup olarak denetmenler, planın fiilen uygulamaya konmasından önce, politikaları, ilkeleri ve prosedürleri anlamak isteyen herkese açıklayabilmelerini sağlamak için kapsamlı bir eğitim almalıdır.
(2) Her grup için seçilen plan ya da sistem ne olursa olsun bazı korku ya da endişelere yol açacaktır. Bunların üstesinden gelmek için, planın uygulanmasına ilişkin ayrıntılar mümkün olduğunca basit olmalı ve yönetim çeşitli departmanlardan geniş bir yelpazedeki çalışanları sürece dahil etmeye çalışmalıdır.
(3) Denetmenler sistem hakkında tam bilgi sahibi olmalıdır. Sistemi anlamalı ve çalışanlarına planın amacını ve nasıl işlediğini açıklayabilmelidirler. Planın arzu edilirliğini kabul etmelidirler, çünkü yararlı olduğuna ikna olmazlarsa, çalışanları ikna etmeleri kesinlikle mümkün olmayacaktır.
(4) Yönetim, çalışan yayınları, duyuru panoları, departman toplantıları ve çalışanların evlerine gönderilen mektupları kullanarak programın her aşamasını en geniş şekilde duyurmalıdır.
(5) Belli başlı çalışan grupları için ayrı ücret yapıları muhafaza edilmelidir. Örneğin, fabrika işçileri, ofis çalışanları, satış elemanları ve departman müdürleri için aynı derecede geçerli bir plan hazırlamak zor olacaktır. Yetenekli insanlar için başarılı bir rekabet olabilmesi için teklif edilen ücretler geçerli oranlarda ya da bu oranlara yakın olmalıdır.
Princeton Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünün bulgularına göre, bir iş değerleme programının başarılı bir şekilde işlemesi için aşağıdaki koşullar gereklidir.
(1) (a) Yönetimin amaçlarının ilgili herkes için açık olması ve sadece el işçilerinin değil, tüm denetim ve yönetim kademelerindeki çalışanların da bunun sonuçlarını tam olarak anlaması sağlanarak dikkatlice oluşturulmalıdır; ve (b) programın nihai şekline ulaşırken ilgili tüm iç ve dış faktörler dikkate alınmalıdır.
(2) Ücret oranının belirlenmesinde işin içeriği dışındaki faktörlerin (istihdam piyasası koşulları, cinsiyet, ücret farklılıkları, coğrafi ücret farklılıkları ve yönetim ile sendikanın göreceli pazarlık gücü) önemi kabul edilmeli ve bir iş değerleme programı başlatılırken dikkate alınmalıdır.
(3) (i) programın merkezi koordinasyonunu; (ii) yeni ve değişen işlerin değerlendirilmesini; (iii) bireysel ücret aralıklarının uygun bir şekilde kontrol edilmesini ve (iv) tesis içi aralıklar hakkında gerekli bilgileri sağlamak için ücret anketlerinin yapılmasını sağlamak için yeterli idari kontrol oluşturulmalıdır.
(4) (varsa) İşçi sendikasının onayını almış olmalıdır.
(5) Üst yönetimin tam onayına ve sürekli destek ve desteğine sahip olmalıdır.
(6) Bir iş değerleme programı başlatılmadan önce bazı konulara önceden karar verilmelidir, Bunlar – (i) hangi kategorideki çalışanlar kapsanacak (yani saat ücretli iş mi yoksa maaşlı iş çalışanları mı) ve hangi aralığa kadar? (ii) bir işi danışmanlar veya ticari analistler dışında kim değerlendirecek veya İK departmanı personeli mi? (iii) programın uygulanma yöntemi konusunda çalışanlara nasıl danışılacak? (iv) programın başlatılması için uygun bir ortam var mı?
Değerleme programlarının işleyişini iyileştirmek için aşağıdaki önlemleri ve adımları öneriyor Princeton Üniversitesi:
JobAnalytics olarak biz de tüm diğer BLOG yazılarımızda da değindiğimiz tüm konularla ilgili gerek teorik gerekse de pratik (uygumla tecrübesini de içeren) eğitim ve seminer çalışmalarını JobAnalytics Academy bünyesinde yürütüyoruz. Detayşı bilgilenmek ve iş süreçlerinizde bu bilgileri kullanmak isterseniz Akademi çalışmalarımıza kayıt yaptırabilirsiniz.
Yapay zeka tabanlı, dijital sistemler artık kendini daha çok öne çıkaracaktır. Süreçlerin dijitalleşmesi aynı zamanda manuel yapılan işlerin zaman kaybını azaltacak, danışmanlık giderlerini minimize edecek ve iş tanımlarını, iş değerleme kayıtlarını, derece ve kademe değişikliklerini ve sürekli artan ücret kayıtlarındaki değişimleri de kayıt altına almayı, raporlamayı ve analiz etmeyi, grafikler ve simülasyonlarla incelemeyi ve üst yönetime raporlamayı, hesap verilebilirliği kolaylaştıracaktır.
İş Değerleme süreçlerinizin yönetimi için JobAnalytics sistemini seçin. Bir kere kurun ve düzenli güncelleyin.